Groene trend
Energietransitie
Door de energietransitie neemt het gebruik van alternatieven voor de motor op fossiele brandstof toe. Het aantal elektrische en aardgasvoertuigen stijgt, ook in de gemeente Medemblik, en het aantal elektrische laadpalen in de openbare ruimte neemt toe. De verwachting is dat deze trend zich doorzet waardoor de komende jaren de elektrische auto steeds nadrukkelijker aanwezig zal zijn. Ook is het een trend dat mensen steeds meer bereid zijn om duurzamere keuzes te maken (bv. de keuze om niet te vliegen i.v.m. vliegschaamte).
Deze trend kan ertoe leiden dat de aanvragen voor de oplaadpunten in sterke mate zullen toenemen in de gemeente Medemblik. Hoe worden deze voorzieningen in de gemeente vormgegeven? Een centrale plek of verspreid? Hoe om te gaan met grote laadpalen in smalle trottoirs, en bijvoorbeeld laadkabels over het trottoir?
Deelmobiliteit
Door deelmobiliteit kan het bezit van auto’s afnemen omdat men kiest voor de meest efficiënte verplaatsing en het belang van het bezit van een voertuig wordt van ondergeschikt belang. Ook vinden mensen de verplaatsing belangrijker dan de vervoerswijzekeuze (o.a. Moblity as a Service, MaaS, richt zich hierop). Deze ontwikkeling speelt zich momenteel vaak af bij jongeren (ook bij bijvoorbeeld de Swap-fietsen met het blauwe voorwiel). Wat vervolgens te zien is dat als jongeren kinderen krijgen, toch vrij snel weer voor een auto in eigen eigendom kiezen.
De vraag is of de afname van het aantal auto's door het inzetten van deelmobiliteit zich doorzet én of deze trend leidt tot een minder aantal auto's binnen de gemeente Medemblik. Het aanbod van deelmobiliteit is afhankelijk van het aanbod en de vraag, en hebben invloed op elkaar.
Duurzaamheid
Het gebruik van duurzame voertuigen neemt toe. Voorbeelden hiervan zijn elektrische voertuigen (auto’s, fietsen, steps, maar ook de scootmobiel). De fiets als vervoerswijze wordt ook steeds belangrijker, zoals bij de bezorging van pakketjes. Ook kiezen steeds meer grotere gemeenten ervoor bepaalde type vervuilende voertuigen niet meer toe te staan in het centrum (o.a. Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kennen een milieuzone). Daarnaast ontstaat ook door de huidige discussie rondom de stikstofwetgeving (PAS) steeds vaker een discussie over de keuze tussen milieu en duurzaamheid en het toestaan van ontwikkelingen.
Ook in de gemeente Medemblik wordt de fiets een steeds belangrijkere vervoerswijze, dit blijkt uit een toename van het bezit van een e-bike. Een e-bike verleidt mensen om verplaatsingen tot 15 kilometer met de e-bike te doen in plaats van met een auto. Het is de vraag of andere elektrische voertuigen, zoals de elektrische step, eenzelfde soort opkomst gaan hebben, waardoor eventuele aanpassingen aan de infrastructuur wenselijk worden.