Flankerend beleid & maatwerk
Even belangrijk als de wensbeelden op het gebied van de netwerken per modaliteit, is flankerend beleid om juist gedrag of veranderingen in de infrastructuur te bewerkstelligen. De verschillende gebieden waarop flankerend beleid of maatwerk nodig is, zijn:
-
Schoolomgevingen; bij schoolomgevingen moet maatwerk geleverd worden om tot een veilige omgeving voor kinderen te komen, zodat zij veilig van en naar school kunnen gaan. Het liefst wordt dit lopend of per fiets gedaan en dient hier aandacht voor te zijn, maar voor meer specialistische scholen (o.b.v. godsdienst of speciaal onderwijs) is daarnaast ook maatwerk benodigd om kiss and ride voorzieningen te treffen.
-
Handhaving; wanneer regelmatig gehandhaafd wordt op overtredingen, hebben weggebruikers het idee dat ze minder vaak een overtreding kunnen maken en hiermee weg komen. Dit is van belang om juist gedrag af te dwingen en het is dus van belang om met de politie af te stemmen hoe er gehandhaafd gaat worden. Uit de verschillende bijeenkomsten blijkt dat de stakeholders hier een groot belang in zien om het gewenste gedrag af te dwingen. Hier zou de gemeente Medemblik dus ook op moeten inztten richting de politie.
-
Educatie en voorlichting; educatie en voorlichting leert mensen hoe men verwacht wordt zich te gedragen in het verkeer. Dit kan enerzijds de schoolverkeerslessen zijn, maar anderzijds ook meer gerichte voorlichting bijvoorbeeld voor seniore fietsers met een ebike. Een educatie en voorlichtingkalender is daarom aan te raden om de inwoners gericht educatie en voorlichting te geven.
-
Mobiliteitsmanagement voor bedrijventerreinen; met mobiliteitsmanagement voor bedrijventerreinen kan de bereikbaarheid verbeterd worden. Er kan hier gedacht worden aan fietsstimuleringsregelingen, de aanleg van fietsvoorzieningen of het gebruik van deelvervoer voor bijvoorbeeld klantenbezoek. Hiervoor moet in gesprek getreden worden met de ondernemersverenigingen op bedrijventerreinen om de mogelijkheden te verkennen.