Gemotoriseerd verkeer

Deze pagina geeft een weergave van de benodigde netwerkwijzigingen voor het gemotoriseerde verkeer. Dit geeft deels een invulling aan de knelpunten uit de knelpuntsamenvatting. Op een aantal wegvakken zijn echter geen netwerkwijzigingen nodig, maar specifieke verkeersmaatregelen.

Op een aantal wegvakken is een knelpunt aanwezig, zoals bijvoorbeeld op de Gedeputeerde Laanweg of de rotonde op de N240 bij het WFO-terrein, maar zijn specifieke maatregelen nodig om dit knelpunt op te lossen. Deze locaties hebben de juiste functie in het netwerk, echter zijn wijzigingen nodig in de fysieke inrichting van de weg.

De netwerken voor het gemotoriseerd verkeer in de huidige en toekomstige situatie zijn hieronder weergegeven. U kunt met de slider de verschillen tussen beide netwerkkaarten goed inzichtelijk maken door deze naar links of rechts te schuiven.

Gebruik de slider om geleidelijk te wisselen tussen de twee afbeeldingen.

Wegencategorie huidige situatie
Wegencategorie toekomstige situatie
Legenda wegencategorisering

De veranderingen in het netwerk zoals hierboven in de figuren is te zien, zijn op de volgende wegvakken:

Locatie (straatnaam)

Van

Naar

Wijziging

Markerwaardweg (N240)

Almereweg

Koggenrandweg

Aanleggen parallelweg tussen Almereweg en Koggenrandweg

Tripkouw

Weder

De Zuid

Herinrichting naar erftoegangsweg 30km/u (incl kruispunten)

Buurt

Gouwtje

Oosterstraat

Herinrichting naar erftoegangsweg 30km/u (incl kruispunten)

Het Woud, Ganker, Wijzend

Het Woud

Ganker, Wijzend

Herinrichting naar erftoegangsweg 30km/u (driehoek van wegen, incl kruispunten)

Zwaagdijk

Tuinstraat

Noorderboekert

Herinrichting naar erftoegangsweg 30km/u (incl kruispunten)

Zwaagdijk (oost)

Liederik

Tolweg

Herinrichting naar erftoegangsweg 30km/u (incl kruispunten)

Hoornseweg

Oosteinderweg

Zwaagdijk

Herinrichting, nader onderzoek nodig

De wensen voor de genoemde veranderingen in het netwerk komen naar voren uit de opgehaalde informatie van de inwoners en de stakeholders. De parallelweg die gewenst is om de dorpskernen van Medemblik en Opperdoes te ontlasten van vracht- en landbouwverkeer is hierin opgenomen. Daarnaast is er de wens om een aantal wegen her in te richten naar een erftoegangsweg met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. 

Ook de Hoornseweg heeft een herinrichting nodig en hier zijn al gesprekken over. De inrichting van de Hoornseweg is onderwerp van nader onderzoek dat tijdens het opstellen van dit GVVP nog niet bekend was.

De wegen die op dit moment slecht ingericht zijn, maar waarbij de wegcategorie wel klopt, zijn niet opgenomen in bovenstaande tabel. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan veel van de lintbebouwingswegen. Deze wegen komen naar voren in de knelpuntenkaart en knelpuntensamenvatting.

Ook is het zaak om het netwerk op orde te houden of te krijgen. Dit betekent dat een uniforme weginrichting benodigd is, die herkenbaar is voor weggebruikers. Zo weten zij welk gedrag qua voorrang en snelheid gewenst is, aan de hand van de weginrichting. Ook met de overdracht van de wegen van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier naar de gemeente Medemblik moet hier aandacht aan besteed worden. Hieronder zijn bij de bijbehorende wegcategorieën voorbeelden gegeven hoe deze ingericht dienen te worden.

Voorbeeldinrichting erftoegangsweg binnen de bebouwde kom, 30 kilometer per uur
Voorbeeldinrichting gebiedsontluitingsweg binnen de bebouwde kom, 50 kilometer per uur
Voorbeeldinrichting erftoegangsweg buiten de bebouwde kom, 60 kilometer per uur
Voorbeeldinrichting gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom, 80 kilometer per uur
Lintbebouwing

De vele aanwezige lintbebouwing is karakteristiek voor de gemeente Medemblik. Dit levert qua weginrichting wel probleem op, doordat er sprake is van een gemengd gebruik van deze wegen. Aan de ene kant wonen en werken er mensen aan de weg, en hebben zij hier hun erfaansluiting op. Aan de andere kant wordt de weg gebruikt als ontsluiting van kernen richting grotere wegen, waardoor deze wegen ook een gebiedsontsluitende functie hebben. Dit conflicteert en hierdoor zijn op deze wegen veel knelpunten aangegeven die te maken hebben met te hoge snelheid van gemotoriseerd verkeer en voor het gevoel van aanwonenden grote hoeveelheden (vracht)verkeer.

Door dit unieke karakter en de knelpunten die op wegen tussen lintbebouwing optreden, is er de noodzaak om een tussencategorie voor de weginrichting te introduceren. Deze is gebaseerd op een erftoegangsweg buiten de bebouwde kom, waar normaliter 60 kilometer per uur gereden mag worden. Echter door de aanwezigheid van veel erfaansluitingen op de weg wordt de maximumsnelheid in deze tussencategorie 50 kilometer per uur. Verdere verschillen tussen de standaardweginrichting en deze tussencategorie zijn de aanwezigheid van fietssuggestiestroken en een klinkerverharding. Klinkerverharding geeft een bepaalde uitstraling waardoor over het algemeen instinctief langzamer wordt gereden. Ook de bij voorkeur aanwezigheid van een trottoir langs de weg is een verschil tussen de tussencategorie en de standaardweginrichting.

Een voorbeeld van hoe deze tussencategorie uitgevoerd kan worden is in de figuur hieronder weergegeven.

Voorbeeldinrichting voor lintbebouwing, erftoegangsweg buiten de bebouwde kom met maximunsnelheid van 50 kilometer per uur

Van elk apart stuk lintbebouwing kan separaat geconcludeerd worden dat een lagere snelheid eigenlijk gewenst is. Er is veelal bebouwing aan één of twee zijden en er zijn fietsvoorzieningen. Echter in de hele streng leidt dit tot een ongeloofwaardig snelheidslimiet.

Er is bewust de keuze gemaakt om specifieke delen van de lintbebouwing terug te brengen naar 30 km/h, juist daar waar de grootste noodzaak is, op kruispunten of wegvakken met relatief het hoogste verkeersveiligheidsrisico. Dit betekent dat specifieke verzoeken voor bepaalde wegvakken niet zijn overgenomen. 

Komovergangen

Ook binnen kernen zijn vaak reacties gegeven over de te hoge snelheid van het verkeer. Dit kan komen doordat verkeer dat van buiten de bebouwde kom de bebouwde kom inrijdt , maar er geen duidelijke overgang van de wegcategorie is. Hierdoor wordt het verkeer niet aangemoedigd hun snelheid te heroverwegen, waardoor het dezelfde snelheid blijft rijden. Een voorbeeld van een overgang in snelheid (van 80 naar 50 kilometer per uur) is hieronder weergegeven. Te zien is dat de weginrichting verandert, door andere belijning. Ook komen er opsluitbanden langs de rijbaan. Dit nodigt de weggebruiker uit tot ander weggedrag.

Voorbeeld komovergang (Vok Koomenweg, Wervershoof)

Een goede komovergang is afhankelijk van de situatie en de snelheidslimieten. Bij voorkeur wordt een komovergang bij een kruispunt of rotonde toegepast, waardoor de snelheid al lager is. Met een andere weginrichting is het duidelijk dat ook een ander gedrag verlangd wordt van de weggebruiker.