Reacties op maatregelenpakket

Bij het maatregelenpakket zijn een aantal stappen doorgelopen die ook voorgelegd zijn aan verschillende stakeholders. Hierbij zijn de volgende momenten geweest:

Op 8 mei 2023 is een stakeholderbijeenkomst gehouden, waarbij dorpsraden, scholen, belangenverenigingen (fietsersbond, LTO, bedrijvenverenigingen etc.) en hulpdiensten waren uitgenodigd. Zij konden tijdens de avond, en daarna, hun reactie geven op de verschillende maatregelen in het maatregelenpakket. Naar aanleiding hiervan zijn een aantal maatregelen toegevoegd of bijgesteld, resulterende in de voorgaande maatregelenlijst.

Op 6 juli 2023 is een themabijeenkomst gehouden voor de gemeenteraad van Medemblik. Hierbij konden de verschillende raadspartijen reageren, tijdens en na de bijeenkomst. De reacties van de verschillende raadspartijen en de reactie hierop is hieronder weergegeven.

Fractie Morgen

De fractie Morgen draagt de volgende twee punten aan: 

  1. De situatie op de Oosterdijk en de fietspaden binnen- en buitendijks in Medemblik, nabij het bungalowpark Europarcs IJsselmeer. Dit is ene locatie mte veel onderlinge conflicten, wat resulteert in verkeersonveiligheid. Hier kruisen namelijk doorgaand auto- en fietsverkeer op de dijk, maar ook wandel en fietsverkeer dat de dijk wilt oversteken (naar bv recreatiestrand), verkeer naar het bungalowpark en de gebruikers van het fietspad onderlangs. Dit in combinatie met te hard rijdend verkeer leidt ertoe dat dit een heel onveilige plek is. Ouders kunnen bijvoorbeeld hun kind niet alleen richting het recreatiegebied laten rijden.

  2. De parallelweg langs de Markerwaardweg en het doortrekken hiervan naar de Koggenrandweg. Zo zijn er op de huidige parallelweg signalen dat autoverkeer via de parallelweg vrachtverkeer inhaalt dat op de Markerwaardweg rijdt, waardoor dit gevaarlijk is voor fiets- en wandelverkeer op de parallelweg. Daarnaast heeft de parallelweg geen straatverlichting en is daardoor (sociaal) onveilig voor fietsers en wandelaars. Daarnaast bestaat de zorg dat de Koggenrandweg te smal is, wanneer vracht- en landbouwverkeer hiervan gebruik gaat maken. 

Hieronder onze reactie:

  1. Deze locatie is niet zozeer naar voren gekomen in de knelpunteninventarisatie door stakeholders. Hoewel het een lastige plek is, zijn de mogelijkheden beperkt omdat het een situatie op een dijklichaam betreft. Desgewenst kunnen we deze locatie wel opnemen als maatregel. 

  2. De parallelweg langs de Markerwaardweg is een project van de Provincie Noord-Holland. De gemeente Medemblik kan echter de volgende aandachtspunten meegeven aan de provincie bij uitwerking van de nieuwe parallelweg.

GemeenteBelangen

GemeenteBelangen heeft de volgende vragen gesteld:

  1. In hoeverre wordt rekening gehouden met het (zware) vrachtverkeer door de dorpskernen?

  2. Wat is de voorgestelde oplossing voor de kruising Oostersingel – Vlietsingel in Medemblik en wat is de planning?

  3. Onder hoofdthema onder B (Veiligheid en lintbebouwing) staat Inrichting lintbebouwingswegen buiten de bebouwde kom (erftoegangswegen 50 km/u) met goede voorzieningen voetgangers fietsers. Hier staat de Tuinstraat in Hauwert niet bij, terwijl er wel een motie unaniem is aangenomen (zie bijlage). Er wordt wel gesproken over de aanleg van (rode) fietssuggestiestroken op de rijbaan, terwijl de wens is om de komborden tegen elkaar te plaatsen. Dat is in lijn met de presentatie waarbij nadruk wordt gelegd op de poortfunctie bij komborden. Door deze tegen elkaar te plaatsen wordt voorkomen dat de poortfunctie op de Tuinstraat in Hauwert op meedere plekken moet worden aangepast.

  4. Worden kern/dorpsraden / stadsraad nog actief om reactie gevraagd. En hebben zij ook inspraak op de prioritering binnen hun kern / dorp / stad?

Onze reactie op de hierboven gestelde vragen:

  1. Hier is in die zin rekening mee gehouden bij bijvoorbeeld de parallelweg. Hierbij wordt deze juist gerealiseerd om dit zwaardere verkeer uit de kernen weg te houden. Dit is echter niet voor elke kern mogelijk, en daarbij wordt meer aandacht gegeven aan de langzamere verkeersdeelnemers. Hierbij zijn veel maatregelen gericht op een eigen plek op de rijbaan voor deze verkeersdeelnemers, of het verminderen van de gereden snelheid.

  2. Deze locatie is niet zozeer naar voren gekomen in de knelpunteninventarisatie door stakeholders. De locatie ligt binnen een 30-kilometerzone en is daarmee niet een van de grotere knelpunten binnen de gemeente. Een eerste inventarisatie van een mogelijke maatregel laat echter zien dat bijvoorbeeld het plateau op dit kruispunt opgehoogd kan worden om de gereden snelheid te verminderen. Hierbij is echter wel overeenstemming van de omwonenden nodig want een verhoogd plateau kan trillings- of geluidshinder met zich mee brengen.

  3. Deze locatie is eerder onderdeel van een motie van de gemeenteraad geweest, waar de gemeente als volgt op heeft gereageerd: "Wij kunnen, gelet op artikel 20a van de wegenverkeerswet, niet zonder meer invulling geven aan het inrichten van de Tuinstraat als weg binnen de bebouwde kom. Het wegvak van de Tuinstraat tussen beide bebouwde kom grenzen van Zwaagdijk-Oost en Hauwert voldoet namelijk niet aan de norm zoals deze conform artikel 20a van de Wegenverkeerswet is gesteld in de Uitvoeringsvoorschriften BABW. De grens van de bebouwde kom wordt gekenmerkt door het begin van een langs de weg gelegen aaneengesloten bebouwing van zodanige omvang en dichtheid, dat een voor de weggebruiker duidelijk herkenbaar verschil in karakter van de wegomgeving aanwezig is met een buiten de bebouwde kom gelegen weg. 
    Naast deze wettelijke toets is het aan de raad of die in afwijking van de Wegenverkeerswet alsnog besluit om de bebouwde komborden te verplaatsen. Dan dient de bestaande weg, conform de wensen van de bewoners van de Tuinstraat, ook als een 50 km/uur min-weg met de benodigde verkeer remmende maatregelen worden ingericht. Een andere optie is de bebouwde komborden te laten staan waar zij nu staan en de huidige 60 km/uur weg te voorzien van verkeer remmende maatregelen. Natuurlijk in overleg met de bewoners en andere belanghebbenden. 
    Invulling geven aan de motie vraagt een forse investering waarvoor een separaat raadsvoorstel inclusief besluitvorming in de raad een passende weg is."

  4. De verschillende dorps-, kern- en stadsraden hebben input kunnen leveren op en ná de stakeholderbijeenkomst op 8 mei jl. Zij krijgen daarnaast nog de optie om te reageren op het totale maatregelenpakket zoals het nu voorligt.

GroenLinks

GroenLinks draagt de oversteek over de Almereweg voor fietsers ter hoogte van de ingang van FC Medemblik en de Dissel aan. Hierbij merken zij op dat het verkeer hier te hard rijdt en vanuit een bocht komt. Daarnaast rijdt vrachtverkeer af en aan, en wordt de vrachtwagenparkeerplaats nabij oneigenlijk gebruikt. De situatie gaat bij de oversteek van een tweerichtingenfietspad aan de noordkant van de Almereweg vanaf de Markerwaardweg, naar eenrichtingsfietspaden aan beide zijden van de Almereweg richting de rotonde met de Admiraliteitsweg. Het voorstel is hier om het eenrichtingenfietspad aan de noordkant tussen de oversteek en de rotonde door te trekken als tweerichtingenfietspad. 

Deze locatie is niet naar voren gekomen in de knelpunteninventarisatie, we kunnen echter wel de problematiek zoals geschetst wel herkennen. Dit voorstel is inderdaad iets naar waar gekeken kan worden.

Dorpsraad Hauwert

De Dorpsraad Hauwert geeft het volgende aan: "Na de presentatie over het GVVP hebben wij begrepen dat lintbebouwing geen duidelijke wettelijke verkeersstatus heeft. De Tuinstraat in Hauwert is een verbindende weg tussen Winkelhart Zwaagdijk en de kern van Hauwert. De onduidelijke inrichting van de weg maakt dat de leefbaarheid en veiligheid van de bewoners aan de Tuinstraat en weggebruikers in het geding is. Dit komt omdat er teveel onduidelijkheden zijn voor de weggebruikers en omdat er een grote diversiteit aan weggebruikers is: fietsers, auto's, voetgangers en zwaar verkeer.
Helaas zien wij dat de Tuinstraat alleen genoemd staat als aanpassing qua fietsroute in het GVVP, maar de straat is veel meer dan alleen een fietsroute. Wij zouden graag zien dat de weg ingericht wordt zodat alle verkeersgebruikers en bewoners veilig van en naar Zwaagdijk en Hauwert kunnen. Gezien de aanstaande uitbreiding op Winkelhart Zwaagdijk en de aanstaande nieuwbouw aan de Tuinstraat, voorzien wij alleen nog maar meer verkeersbewegingen.
Vanuit de Dorpsraad en bewoners uit Hauwert is aangedrongen op verbetering van de veiligheid op de Tuinstraat. Eén van de oplossingen was een motie om de komborden te verplaatsen. Deze motie is in 2021 aangenomen, maar nog steeds niet uitgevoerd. Vanuit de presentatie begrijpen we dat dit misschien niet de oplossing is om de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren. Echter past elke maatregel die in deze casus genomen moet worden onder Thema B in het GVVP."

Op dit punt is eerder gereageerd, bij de reactie op GemeenteBelangen, punt 3.

Hart voor Medemblik

Hart van Medemblik heeft de volgende reactie ingestuurd:

"Gemeente Medemblik heeft vrij veel zogenaamde fietssuggestiestroken. In de nu voorliggende maatregelvoorstellen komen daar nog meer bij. Naar onze mening geen goede ontwikkeling aangezien door hiervoor te kiezen er gekozen wordt voor schijnveiligheid.
Op de website van de fietsersbond staat: Een 
fietssuggestiestrook (stippellijn zonder fietssymbool) is een nepfietsstrook, hier kun je ongestraft met de auto stoppen en zelfs parkeren. Je ziet fietssuggestiestroken tegenwoordig steeds vaker omdat wegbeheerders met deze nepstroken proberen de snelheid van het autoverkeer naar beneden te krijgen. Als fietser ben je niet verplicht erop te rijden, al denken veel automobilisten van wel. De Fietsersbond is geen voorstander van nepsuggestiestroken omdat ze fietsers geen bescherming bieden.
Verkeersveiligheid staat voorop, het aantal (dodelijke) slachtoffers moet echt omlaag. De gemeente heeft nauwelijks geld om de vele knelpunten die aangepakt dienen te worden ook daadwerkelijk aan te pakken. We zouden het daarom in het “laaghangend fruit” moeten zoeken.

Op meer wegen binnen de bebouwde dient de maximale snelheid verlaagd te worden van 50 naar 30 km/h. Hiermee komen we tegemoet aan de input van onze inwoners, kenbaar gemaakt tijdens de inventarisatie voorafgaande aan het gemeentelijk verkeers- en vervoerplan. En, door de grote groep insprekers, veelal vertegenwoordigers van de diverse dorpsraden.
Het verlagen van de maximale snelheid komt niet uit de lucht vallen. In oktober 2020, ondertussen bijna drie jaar geleden, heeft de tweede kamer een motie aangenomen waarin staat dat 30 km/h als leidend principe gehanteerd wordt binnen de bebouwde kom. Naar aanleiding van deze motie en dus de roep om meer wegen waar 30 km/h de maximale snelheid dient te worden is er een nieuwe wegencategorie ontwikkeld, namelijk de gebiedsontsluitingsweg 30 km/h (GOW30). Minister Harbers heeft, nadat deze motie was aangenomen, het CROW opdracht gegeven om een afwegingskader 30 km/h te maken. Onlangs, op 11 mei, is deze “Handreiking voorlopige inrichtingsmerken GOW30” aangeboden aan de tweede kamer. De gemeenten mogen hier nu mee aan de slag.
In dit afwegingskader staat onder andere het afwegingsschema 30 km/h. Middels dit schema is het overduidelijk dat voor alle wegen binnen de  bebouwde kom zonder vrijliggende fietspaden, en dat zijn er nogal wat, er een maximale snelheid dient te gelden van 30 km/h. Bij deze verzoek ik u om te bekijken in hoeverre het op grote schaal invoeren van GOW30 mogelijk is. 
Als voorbeeld een aantal wegen:

  • Oostwoud, Oostwouder dorpsstraat, geen voetpaden, fietssuggestiestroken.

  • Twisk, Gangwerf, geen voetpaden, geen fietspaden

  • Opperdoes/Twisk, Westeinde en Zuiderweg, geen voetpad, geen fietspad

  • Opperdoes, Nieuweweg, brug over ’t Soppediep t/m nr. 37A, geen voetpaden, fietssuggestiestroken

  • Opperdoes, Almersdorperweg, deels voetpad, fietssuggestietroken

  • Wognum, Kerkstraat, voetpad, geen fietspaden

  • Andijk, Kleingouw, Nu deels 50 km/h, deels 30 km/h. Voorstel gehele weg 30 km/h"

Op het punt van de fietssuggestiestroken merken wij op dat fietssuggestiestroken inderdaad geen bescherming geven, maar wel andere voordelen hebben. Ze geven een plek op de weg, hoewel niet officieel, voor fietsers, waardoor andere weggebruikers opmerkzaam worden gemaakt op het medegebruik van de weg. Daarnaast kunnen fietssuggestiestroken de weg visueel versmallen, wat de snelheid verlaagd. Doordat de gemeente Medemblik inderdaad op zoek is naar laaghangend fruit zijn wij uitgekomen op dit soort maatregelen, omdat deze met beperkte middelen te realiseren zijn. Volwaardige, separate fietsinfrastructuur is vaak lastig aan te leggen doordat dit duur is, onder andere door aankoop van grond of het herinrichten van wegen over langere lengte.

Wat betreft de GOW30 in Medemblik zijn wij van mening, zoals ook toegelicht op de themabijeenkomst, dat dit in Medemblik erg lastig is. Er zijn vele wegvakken met bebouwing aanwezig, waar de bebouwing niet dicht genoeg op elkaar staat om een "bebouwde omgeving"-uitstraling te hebben. Hier is het dan ook dermate lastig om gewenst gedrag af te dwingen, omdat de omgevingskenmerken maken dat de inrichting niet geloofwaardig is. Hiermee zouden deze wegvakken eigenlijk buiten de bebouwde kom moeten vallen, wat in veel gevallen in Medemblik betekent dat de maximumsnelheid eigenlijk omhoog zou gaan. Dit willen we voorkomen.