Voetgangers

De grootste knelpunten voor de voetgangers bevinden zich niet specifiek op het voetgangersnetwerk maar langs een aantal specifieke wegvakken met lintbebouwing. Hier ontbreekt regelmatig een trottoir. Daarom krijgt de voetganger bij het herinrichten van de lintbebouwing (zie gemotoriseerd verkeer) specifieke aandacht. Dit is verwerkt bij de wensbeelden gemotoriseerd verkeer, specifiek bij de inrichting van de lintbebouwing /erftoegangswegen binnen (30 km/u) en buiten de kom (50 km/u).

Bij inrichtingskenmerken van de lintbebouwing (ETW-BI 30 en ETW-BU 50) is specifiek aandacht voor de voetganger (en fietser). Idealiter is er  minimaal een trottoir aan een zijde van de weg als hiervoor ruimte is. Dit komt verder naar voren bij de pagina van de wensbeelden gemotoriseerd verkeer, daar wordt de gehele inrichting van de wegbreedte behandeld.

Naast de lintbebouwing is er ook meer aandacht voor de voetganger door het inrichten van meer 30 km/u wegen op een aantal specifieke locaties (zie gemotoriseerd verkeer) en het inrichten van schoolzones (zie flankerend beleid).

Voetgangersnetwerk

Hieronder is het voetgangersnetwerk weergegeven, waarbij de lijnen corresponderen met langeafstandwandelroutes. Dit zijn de volgende:

  • Groen: Streekpad Westfriese Omringdijk

  • Blauw: Zuiderzeepad

  • Rood: Groot Frieslandpad

  • Grijs: overige routes

Voetgangersnetwerk in de toekomstige situatie

Voor de wensbeelden veranderen de langeafstandwandelroutes niet. Deze zijn goed te belopen en onderdeel van historische structuren.